Mika Saukkonen – kiekkokansan kiduttaja

On kaksi henkilöä, joiden jatkuvaa esiintymistä suomalaisessa urheilumediassa en ymmärrä. Toinen heistä on YLE:n siilitukkaspede Jussi Saarinen ja toinen on peruskampauksellakin kelvoton jääkiekkoselostaja Mika Saukkonen.

Saarisen, jonka jokainen haastattelukysymys sisältää sanan ”henkilökohtaisesti”, kohdalla lieventävänä asianhaarana on hyvin vähäinen altistuminen hänen tuottamalleen saastalle. Niistä Urheiluruudun piinahetkistä pääsee eroon mute-näppäimellä. Leijonien kisaselostuksen kohdalla tilanne on toinen.

Toisekseen luulen, että Saarisen hahmostaan rakentama älyttömyys on edes hieman tietoista. Hän on valinnut tiekseen eräänlaisen sketsihahmon luomisen, jossa hän tekee parodiaa nahkatakkisesta ja kylmänviileästä urheilujournalistista, joka maalailee kysymyksillään lätkäjätkien hilseen yli menevää taidetta.

Sen sijaan Saukkonen taitaa olla vain pohjimmiltaan väärä henkilö selostuskoppiin, ja vaikuttaa siltä, ettei hän edes itse tiedä tai välitä tosiseikasta. Niinpä hän on ilmaiskanavan selostajana täydellinen vaihtoehto vauhdittamaan Maikkarin maksullisen kisapaketin myyntiä. Maksullisella puolellahan selostajana pauhaa itseoikeutetusti Antsa Mertaranta. Hänestäkin voi olla montaa mieltä, mutta puutteineenkin Mertaranta hallitsee useimmat laadukkaan selostamisen osa-alueet ensiluokkaisesti. Saukkonen ei ole missään hyvä.

Olisi mielenkiintoista tietää, onko jossain MTV:n palaverissa aivan oikeasti todettu, että Mika Saukkonen on tarpeeksi paska selostaja vauhdittamaan maksupakettien myyntiä.

Turhauttavinta Mika Saukkosessa on se, että hän on aloittanut ammattiselostajana jo noin 15 vuotta sitten, eikä ole sinä aikana kyennyt kuin marginaaliseen kehittymiseen selostuksessaan. Uusia nousukkaita olisi tulossa ohi oikealta ja vasemmalta, mutta niin vain Saukkonen kömpii selostuskoppiin vuodesta toiseen välittämättä tippaakaan kököstä ulosannistaan. Muun muassa nykyisin huippusuosiota nauttiva NHL-selostaja Antti Mäkinen oli alkuaikoinaan radioselostajana rasittava kaikkine maneereineen, mutta vuodet ovat osoittaneet tinkimättömän asenteen itsensä kehittämiseen.

Mika Saukkonen taasen jatkaa omalla linjallaan, jossa hän kuluttaa lähetysaikaa täytesanoilla ja -lauseilla, perustaa kaikki kommenttinsa ylimalkaisuuteen ja ”sinne päin” -arvioihin, sekä sössöttää itsestäänselvyyksiä katsojien älykkyyttä aliarvioiden. Maalihehkutuksissa Saukkosen hahmo huipentuu tukehtumisen ja änkyttämisen väkinäiseen yhdistelmään: ”Ja si-el-tä-hän se tu-uu-le-ee-eeööö-öö!”. Counter Strike -pelissä selostaja Olvari on paljon mielyttävämpi.

Eilen Saukkonen hehkutti Juuso Hietasen ”valtaisaa” 15 minuutin peliaikaa kahden erän jälkeen, eli tasaisella kaavalla Hietanen oli kellottamassa 22:30 peliaikaa ottelussa. Aiemmin turnauksessa Saukkonen nimitti ohjurimaalit jonkinlaiseksi NHL-erikoistaidoksi, joita Suomen kaukaloissa ei nähdä. Turhaa on myöskään odottaa, että tämä selostaja näkisi mistä maalitilanteet alkavat, kuka jätti maalin edessä vastustajan mailan pitämättä sekä vihellettiinkö tilanteesta paitsio vai jäähy.

Kun ei ymmärrä jääkiekkoa pelinä, niin ei ymmärrä. Eikä viitsi 15 vuoden aikana opetellakaan, kun hauskempaa on keskittyä ottamaan kiekkopersoonien kanssa selfieitä Twitteriin.

Kolmantena tähän turhien ruutukasvojen joukkoon on vahvasti liittymässä Juhani Tamminen. Joka ulisee kun olisi hävinnyt vain minimitalletuksen kasinolle. Häntä ja Saukkosta lukuun ottamatta MTV tekee MM-kisojen kanssa erinomaista työtä, valitettavasti kanavan politiikkaan on aina jääkiekkotuotantojen yhteydessä kuulunut lajin halveeraaminen tällaisilla sketsihahmoilla.

MTV tekee vitsiä sekä ruutukasvoistaan että hienosta urheilulajista. Valitettavasti suurin kärsijä ovat katsojat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *